Lignit 1

Začetki Lignita kot kompilacijske plošče segajo v prejšnje stoletje, devetdesetih let.  Natančneje se je vse skupaj začelo leta 1998, pred  enim od gostinskih lokalov v Velenju. Takrat so trije glasbeni navdušenci in aktivni mladi predstavniki takratnega študentskega dogajanja v mestu ob jezeru najprej razmišljali o tem, da bi lokalne še neuveljavljene glasbene skupine posnele priredbe znane velenjske skupine Šank Rock, ki pa v tistem času ni bila dejavna. Po premlevanju idej in razmisleku so se Peter Lojen, takratni predsednik ŠŠK-ja, Primož Cajner, vodja ”šanka” v Placu in Siniša Hranjec, glasbeni promotor za festival DMK  odločili, da bi bila boljša ideja, če se te skupine predstavijo s svojim avtorskim delom in tako dobijo priložnost, da svojo glasbo predstavijo širši javnosti.

Na prvi Lignit so vključili  vse žanre razen takratne komercialne pop glasbe, vse skupine pa so lahko sodelovale samo  s svojim avtorskim komadom. Na javni razpis se je prijavilo 11 glasbenih skupin: RES NULLIUS, DIG, RHYTHM THIEVES, DRŽAVA V MALEM, OL, KAOZ, KAPELA LA CHATELIERE, KANTA KVARTET, NON FINIRE MAI, MANDRAGORA in KLINIČNI TESTIRANCI.

S tem so mladim že takrat ponudili pomemben korak k njihovi promociji, večji prepoznavnosti , studijski izkušnji in jim zagotovili vstop na širše področje lokalne glasbene scene. Velenje, ki je bilo že v takratnih časih  znano kot ”mesto rocka” pa je na ta način dobilo izjemno na enem mestu ohranjeno glasbeno podobo takratnega časa. S tem se ohranja kulturni utrip rudarskega mesta, ki se je prav zaradi te premogovniške industrializacije po drugi svetovni vojni razvilo v eno večjih in pomembnih mest. Knapovska kultura, ki je zaznamovala ne samo podobo mesta temveč tudi urbanizacijo in družbeni razvoj, se je seveda odražala in pustila svoj pečat tudi v glasbi.

 

LIGNIT 1 so ustvarili:

Založba: Plac Records

Posneto: Studio Dynamic Velenje

Produkcija:  Producent , snemalec in mastering Janez Rak (Studio Dynamic)

Izvršni producent: Šaleški študentski klub (Peter Lojen, Primož Cajner in Siniša Hranjec)

Oblikovanje:  Založništvo Pozoj Velenje