Lignit 3

Trinajst let po izidu Lignita 2 je ponovno nekoliko nostalgično po ponovni združitvi in predstavitvi velenjske glasbene scene nastala ideja o Lignitu 3. Dejstvo da bosta v kompilaciji ponovno nastali dve  zgoščenki, priča o tem, da je bila potreba po ponovni oživitvi Lignita velika. V vseh teh letih se je glasbena scena v Velenju oz. celotni Šaleški dolini razvila v eno najmočnejših v Sloveniji. Predvsem je velik korak naredila na področju vse bolj uveljavljenje glasbene smeri rapa in hip hop-a kar je nov velik prispevek, ki ga bo dobil Lignit 3. Slednji ni razširjen samo po obsegu, sodelovalo je namreč  42 glasbenih skupin in posameznikov, ampak kot ste že lahko zaznali tudi po glasbenem stilu.

Zajete so namreč vse glavne in pomembne smeri glasbe kot so rock, hip hop, jazz in elektronika, kar še enkrat več priča o hitrem, predvsem pa o obsežnem razvoju velenjske glasbene scene. S tem je Velenje ponovno dobilo strnjeno glasbeno obliko širokega obsega, ki je zajela duh časa v katerem se glede na družbeno dogajanje razvija glasba in vse bolj bogati zgodovinsko zakladnico mesta s premogovniško zgodovino.  Ob enem pa se je z večjim obsegom glasbenega ustvarjanja v Velenju pojavilo veliko mladih še neuveljavljenih skupin, ki so s tem projektom dobile priložnost  studijskih izkušenj, se promovirajo izven lokalnega okvira in dobijo pomembno odskočno desko, ki bo pomenila veliko motivacijo za nadaljnje ustvarjanje.

Vsi predstavljeni glasbeni ustvarjalci so prispevali svoj avtorski komad, sodelovala pa je tudi skupina Res Nullius, ki je sicer z delovanjem že prenehala, a je samo za Lignit 3 posnela slovensko različico starejše skladbe, ki je bila originalno izvedena v angleščini. Lignit 3 je na področju glasbe velika promocijska priložnost tudi za mesto samo, saj bodo lahko obiskovalci, turisti in vsi glasbeni navdušenci, utrip mesta priložnosti začutili skozi glasbo in ga ponesli po celotni Sloveniji ter razširili celo izven meja.