Res Nullius

res_nullius_web

Seznam članov:
Zoran Benčič, vokal
Boštjan Senegačnik, kitara
Janez Marin, bobni
Boštjan Časl, bas

 

Začetki velenjske rock’n’roll skupine Res Nullius segajo v daljno leto 1991. Takrat so v domačem mestu Velenje odigrali svoj prvi koncert. Že naslednje leto so nastopili na največji rockerski manifestaciji v Sloveniji, na Novem Rocku, kjer je med drugim gostoval tudi legendarni Nick Cave & The Bad Seeds.
Leta 1993 so izdali njihov prvenec z naslovom No One Can Like The Drummer Man, ki so ga kritiki na področju bivše Jugoslavije ocenili kot enega boljših rock’n’roll izdelkov zadnjih nekaj let. V začetku leta 1996 se je zasedba korenito spremenila z odhodom ritem sekcije. V skupini sta ostala samo pevec Zoran Benčič in kitarist Boštjan Senegačnik, ki sta jima se pridružita nova člana in sicer basist Grega Sevnik in bobnar Bojan Stopar. Prenovljeni Res Nullius  so se hitro ujeli in kmalu je sledila mini turneja po ZR Jugoslaviji. Naslednje leto so podpisali pogodbo z založbo Statera in se odpravili na snemanje tretje plošče Zdravo je biti divji. Po izidu plošče so odigrali okoli petdeset koncertov po Sloveniji, Hrvaški in ZR Jugoslaviji.

Leta 1999 so sodelovali v celovečernem filmu Barabe in zanj napisali dve avtorski pesmi. Kmalu za tem sta zaradi nesoglasja skupino zapustila basist in bobnar. Nastopil je krajši glasbeni premor z občasnimi poskusi delovanja in nekaj menjavami članov.  Leta 2000 sta se skupini pridružila basist Boštjan Časl in bobnar Janez Marin in Res Nullius so ponovno zaživeli kot še nikoli prej. Nova člana sta v skupino prinesla svežo glasbeno energijo in kmalu so posneli deset novih avtorskih pesmi za album Revolver ljubezni. Po več kot dveh desetletjih neprekinjenega delovanja in štirih studijskih izdelkih (No one can like the drummer man, Dead town dogs, Zdravo je biti divji in Revolver ljubezni), se je skupina Res Nullius pomladi, leta 2011 predstavila slovenski javnosti z novo ploščo in obširno koncertno turnejo. Njihov peti studijski izdelek (Prekletih bazar) je nastal v sodelovanju z Žaretom Pakom. Skupina si je po izjemni koncertni sezoni leta 2013 in po več kot 25 letih neprekinjenega delovanja vzela odmor za nedoločen čas. Na vprašanje, ali bodo še kdaj zaigrali skupaj, člani Res nullius vedno odgovorijo: ”Nikoli ne reci nikoli!”